bonbonenata (bonbonenata) wrote in obqsneniq,
bonbonenata
bonbonenata
obqsneniq

Category:
 • Mood:

Как да си сложим музика или видео в сайта?

http://faq.host.bg/load.php?id=HL111568

Аз ще концентрирам инфото от въпросната страница:

Как да добавя музика като фон (background) на сайта?
За да добавиш музика, която да бъде като фон (т.е. стартира се с отварянето на страница и потребителят не може да я спре), използвай този код:

<bgsound src="музика" loop="1">

музика - тук ще се описва адреса до музикалния файл, който може да е в различни формати като .mp3, .midi и т.н. Този код се вписва между <head> и </head>.

loop="1" - loop е другият атрибут, който е важен. Той определя колко пъти да се повтори песента. В примера съм указала 1, т.е. 1 път. Може да бъдат 1,2,3,4... 10 и т.н. Но няма нужда да въвеждате грамадаско число, за да чува потребителят песента нон-стоп (т.е. когато свърши, да започне отново). Тогава се въвежда infinite (loop="infinite"), което дори в превод от английски значи безкраен.

Внимание!!! Горе описания код (bgsound) е САМО за музика, не работи с видео!
Внимание!!! Горе описания код (bgsound) не работи с всички браузъри!

Как да добавя музика/видео в сайта (с или без плеър)?
Тогава се използва кода <embed />. Неговите предимства са, че ако искате може да има плеър и с него посетителят да има контрол над звука. Също така се поддържа от различните браузъри и има повече атрибути.
За пример ще имаме музикален файл music.mp3:

<embed src="music.mp3" />

Важно е да въведете различни атрибути, с които да осъществите пълен контрол. Атрибутът src е задължителен и описва пътя до музикалния файл.

Други атрибути:

- autoplay определя дали песента да тръгне автоматично с отварянето на страница или не. Ако зададете autoplay = "yes", то музиката ще тръгне автоматично. Да речем, че в нашия случай искаме точно това:

<embed src="music.mp3" autoplay="yes" />

- hidden определя дали да има или няма плеър. Ако дадете стойност true (hidden="true"), плеърът няма да се покаже. Но ако дадете false, ще се покаже. Да речем в случая искаме да се покаже и допълваме кода:

<embed src="music.mp3" autoplay="yes" hidden="false" />

Важно за съвместната употреба на autoplay и hidden: Внимавайте как ще използвате двата атрибута. Ако зададете autoplay="yes" и hidden="true", то песента ще тръгне, но потребителят няма да може да я спре. И ако, да речем, той слуша нещо друго в това време и не му се слуша вашата музика, може да се подразни и да затвори страница. Така че препоръчвам при autoplay="yes" да бъде hidden="false", за да има контрол потребителят. От друга страна, ако дадете autoplay="no" и hidden="true" песента няма да тръгне автоматично, но щом липсва плеър, тогава как изобщо ще може да бъде пусната? Когато autoplay="no", обезателно hidden="false".

- width и height определят дължината и височината на плеъра в пиксели. Обикновено, ако не зададете такива атрибути, излиза най-добре. Да речем в нашия случай ги пропускаме:

- loop вече ни е познат и определя честото на пускане на музиката. true е за нон-стоп, false - за еднократно. Да речем в нашия случай искаме еднократно:

<embed src="music.mp3" autoplay="yes" hidden="false" loop="false" />

Така вече сме готови с целия код.
Същия се използва и за видео, но напоследък навлиза вълната на сайтовете за видео като youtube.com и българският zazz.bg, от където може да вземете готов код за всяко едно видео, което прави видео-обмена много по-лесен.

http://www.findsounds.com/ e голям сайт за различни звуци (като бебешки плач, буря, огън и т.н.).
Tags: bgsound, embed, html, sound, video
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic
  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments